Protetske nadoknade

IMPLANTI
ORALNA HIRURGIJA
PARODONTOLOGIJA
PROTETSKE NADOKNADE
DEČJA I PREVENTIVNA STOMATOLOGIJA
ESTETSKA STOMATOLOGIJA
ORTOPEDIJA VILICA

Protetske nadoknade

Protetika je grana stomatologije koja se bavi nadoknadom jednog ili više izgubljenih zuba, pri čemu se veštačkom zamenom obezbeđuje funkcionalno i estetsko rešenje.

Na mestu gubitka zuba nastaje atrofija kosti, preostali zubi se pomeraju prema praznom prostoru, dolazi do naginjanja i obrtanja zuba oko uzdužne osovine što uslovljava promenu u odnosu između vilica.

Zato je od izuzetne važnosti, da zubi koji nadomeštaju izgubljene prirodne zube veličinom, bojom i oblikom budu što vernija imitacija prirodnih zuba, kao i da se pravovremeno započne sa protetskom nadoknadom.

Gubitkom zuba narušava se kako estetski tako i funkcionalni sklad dentalne regije koji se manifestuje smetnjama u žvakanju, gutanju, govoru i sl. Nakon detaljnog stomatološkog pregleda, stomatolog će napraviti plan protetskog zbrinjavanja koji zavisi od broja i rasporeda preostalih zuba, kao i stanja parodoncijuma, pa se zato određuje individualno za svakog pacijenta.

Uvek se posavetujte s vašim stomatologom u potrazi za najoptimalnijim rešenjem nedostatka zuba.

Protetske nadoknade izgubljenih zuba mogu biti:
• mobilne nadoknade (proteze)
• fiksne nadoknade (krunice i mostovi) ili/i
• kombinacija mobilnih i fiksnih nadoknada


Zubne proteze

Iako zubni implanti predstavljaju najsavremenije rešenje zamene izgubljenih zuba, zubne proteze su i dalje aktuelne prvenstveno zbog jeftinije izrade.

Zubne proteze su mobilne protetske nadoknade koje pacijent sam stavlja i vadi iz usta i u zavisnosti da li se nadoknađuje nekoliko zuba ili svi zubi, mogu biti:

• totalne zubne proteze (nedostaju svi zubi u vilici)
• parcijalne zubne proteze (nedostaje jedan ili više zuba). Mogu biti pločaste ili skeletirane.

Proteze omogućavaju normalan govor, žvakanje i probavu hrane, štite vilični zglob od oštećenja, podižu ugao usana i popravljaju fizionomiju lica.


TOTALNA PROTEZA

TOTALNA PROTEZA je vrsta zubne nadoknade koja se izrađuje kada u vilici nema nijednog zuba. Nadoknađuju se svi zubi i deo alveolarnog grebena, čime se omogućava obnova narušenih funkcija i sprečava mogućnost njegove daljnje resorpcije. Postavlja se direktno preko desni, odnosno gornje i donje vilične kosti.

Akrilatna totalna proteza izrađena je od akrilata, plastike.
Iako u estetskom smislu zadovoljava sve kriterijume, fukcionalno ne opterećuju vilične kosti na fiziološki način što dovodi do njene resorpcije.

Totalne proteze su najmanje ugodno rešenje za pacijenta. Gornja totalna proteza je stabilnija od donje jer je gornja vilica stabilna i ne pomera se, a može da se stvori i vakuum između proteze i sluzokože (sile adhezije) koji obezbeđuje dodatnu stabilnost. Zbog činjenice da prekriva čitavo nepce umanjuje čulo ukusa i neophodan je period adaptacije na njeno prisustvo u ustima.
Donja proteza je problematičnija jer se donja vilica pomera što stvara osećaj nelagode i stalnog "šetanja".

Novija varijanta su Valplast proteze, naspram uobičajenih akrilatnih. Slične su akrilatnim, međutim materijal je delimično savitljiv na temperaturi usne šupljine Njihova prednost je savitljivost, bolja estetika i izostanak žičanih elemenata. Znatno su tanje i lakše za nošenje tako da se pacijenti značajno bolje adaptiraju na njih. Glavni nedostatak je težak tehnički postupak dodavanja zuba, koji je jednak izradi nove proteze.


PARCIJALNA AKRILATNA PROTEZA

PARCIJALNA AKRILATNA PROTEZA - izrađena je takođe od akrilata, plastike. Koristi se u slučajevima kada nedostaje veći broj zuba i kada nije moguća izrada mosta (parcijalna proteza). Proteza se oslanja uz pomoć metalne kukice čime se obezbeđuje veća stabilnost proteze. U estetskom smislu rezultat nije na visokom nivou.

PARCIJALNA SKELETIRANA PROTEZA (WISIL) - Kada postoje odgovarajući uslovi pacijentima uvek preporučujemo izradu skeletiranih proteza, jer su značajno bolje rešenje od parcijalne akrilatne proteze. Skeletirane proteze u sebi sadrže metalni skelet koji im daje čvrstinu i omogućava da se npr. kod gornjih proteza pokrivenost nepca umesto akrilatom zameni metalnom pločicom. Poseduju specijalne livene kukice i metalne spojnice umesto velike akrilatne ploče čime se smanjuje osećaj stranog tela u ustima.

Kako je njihova veličina znatno redukovana, pacijenti ih bolje prihvataju što je od velikog značaja, naročito za pacijente koji se prvi put susreću sa protezama.

Velika prednost skeletiranih proteza je u činjenici da vrše fiziološki prenos pritiska prilikom žvakanja preko preostalih zuba, pri čemu se rasterećuju vilične kosti i sprečava njihova resorpcija.

Izrađuju se kod pacijenata koji imaju nekoliko svojih zuba na koje se proteza oslanja i nudi različite mogućnosti povezivanja sa preostalim zubima.

Primenom različitih sistema retencije ove proteze se mogu „zakopčavati“ (po principu drikera) tako da je njihovo pomeranje u ustima svedeno na minimum.

Skeletirane parcijalne proteze se mogu kombinovati i sa fiksnim protetskim radovima, pri čemu veza između proteze i mosta u vidu attachment-a zadovoljava i estetske i funkcionalne zahteve. Zbog svega navedenog ove proteze spadaju u trajne nadokande.

Danas, najznačajnije mesto zauzimaju proteze na implantima koje ne samo da su najbolje sa fiziološkog I funkcionalnog aspekta već i što se estetskih karakteristika tiče, a pacijentima pružaju najbolji i najsigurniji osećaj. I najdugotrajniji, jer neki implanti imaju doživotnu garanciju.

Implant omogućava estetski i funkcionalno najprihvatljiviju i trenutno najsavršeniju protetsku nadoknadu bez oštećenja susednih zuba.

Fiksne nadoknade se fiksiraju u ustima i u zavisnosti od toga koliko zuba nadoknađuju dele se na:

• krunice (kada nedostaju pojedinačni zubi)
• mostove (kada nedostaje više zuba u nizu)


KRUNICE

Krunice su fiksne protetske nadoknade individualno napravljene, nakon brušenja zuba i uzimanja otiska. Prekrivaju čitavu površinu zuba, a najčešće su indikovane u slučajevima velikog gubitka zubnog tkiva koje nije moguće nadomestiti plombom. Zubne krunice nadoknađuju krunični deo zuba u potpunosti imitirajući boju, oblik i veličinu prirodnog zuba. Indikacije za izradu krunica na zubima su sledeće:

• velike karijesne lezije na zubu
• traume zuba (fraktura)
• nedostatak zubnog tkiva za izradu plombe
• nepravilan oblik i promena boje zuba
• u sklopu kombinovanog protetskog rada kada se uz izradu proteza na preostalim zubima postavljaju krunice

Nosači krunica i mostova mogu biti prirodni zubi i zubni implanti.

Krunice i mostovi se izrađuju od metala na koji se nanosi visokokvalitetna keramika, a oblik i boja prilagođavaju se individualnim zahtevima u skadu sa preostalim zubima.

Bezmetalna keramika je najsavremeniji način izrade krunica i mostova (na cirkonijum osnovi) koja svojim kvalitetom i estetskim osobinama omogućava postizanje maksimalnog estetskog efekta i prirodnog izgleda zuba. Po mehaničkim svojstvima, čvrstoći i tvrdoći, najsličnija je prirodnom zubu.

Bezmetalnom keramikom se izbegava mogućnost nastanka crnog ruba u nivou desni, koji se često pojavljuje kod metalokeramičkih nadoknada zbog povlačenja desni. Radi preciznosti ovakvi radovi se izrađuju kompjuterski i smatraju se velikim dostignućem savremene protetike.


ZUBNI MOST

Zubni most je rešenje za popunjavanje praznina nastalih gubitkom jednog ili više zuba. U pitanju je protetska nadoknada koja se sastoji od jedne ili više krunica kojom se premoštava (otuda i naziv) predeo bez zuba i za njihovu izradu neophodno je postojanje zuba nosača ispred i iza bezubog predela.
Dakle, to je fiksna nadoknada koja se na oba svoja kraja krunama fiksira za zube. Konstrukcija mosta je obično legura metala, ali savremeni trendovi u stomatologiji dolaze do savršenijih konstrukcijskih rešenja ( titanijum, cirkonijum dioksid, legure zlata) što značajno doprinosi većoj udobnosti, čvstoći, estetici i sl.

Svaki most je prilagođen pacijentu i obezbeđuje maksimalnu udobnost i dugovečnost. Prilagođavanje pacijenta na krunice i mostove je kratko, a funkcija govora i žvakanja se vrlo brzo uspostavlja.

PREDNOSTI FIKSNIH PROTETSKIH NADOKNADA U ODNOSU NA PROTEZE

Kada je moguće prednost uvek treba dati izradi mostova u odnosu na proteze.
• Nakon izrade mostova u potpunosti su očuvane funkcije govora, žvakanja, gutanja kao i osećaj ukusa
• Pacijenti lakše prihvataju mostove jer su fiksirani i ne vade se iz usta
• U estetskom smislu mostovi daju mnogo bolji efekat
• Sile žvakanja se prenose na preostale zube, a ne na okolna tkiva

Izrada protetskih radova zahteva određeno vreme, više dolazaka i samim tim strpljenje da bi se postigao najbolji mogući rezultat.

Stomatološke protetske radove potrebno je održavati kontinuiranom dentalnom higijenom i dolaziti na redovne kontrolne preglede. Trajnost protetskih nadoknada u većini slučajeva je između 5 i 10 godina.

Nakon tog perioda dolazi do povlačenja desni i bez obzira na kvalitet izrade i zadovoljstvo pacijenta, savetuje se izrada nove nadoknade kako bi se očuvale zubne strukture.


Konsultujte vašeg stomatologa pre početka bilo kakve intervencije na vašim zubima.
Kontakt telefon: +381.63.8.254.081 Dr Medić